Een gezonde darmflora

Heb jij ook soms last van een opgeblazen gevoel ? Ik heb hier regelmatig mee te maken. Dus werd het tijd voor mij om wat gezonder te gaan eten. Ik probeer zoveel mogelijk mij te houden aan de gezondere keuzes, maar dit lukt niet altijd. Als je in de horeca werkt, dan reken je meestal op een snelle hap en deze zijn niet altijd de gezondste. Ik eet wel heel graag salades en fruit, dus dat is al mooi meegenomen. Ook voldoende water drinken is een must voor een gezonde spijsvertering, dus hier heb ik al zeker geen tekort aan. Ik drink meer dan 2 liter water per dag, geen andere sappen inbegrepen. Liefst bruisend , ook al weet ik dat mineraal water beter is. Ook voeg ik af en toe een schijfje citroen bij om toch een beetje meer smaak te hebben. Hieronder enkele tips voor een betere darmflora.

Water

Iedereen weet dat we voldoende water moeten drinken. Dit voor een gezonde spijsvertering en vooral om ons lichaam te hydrateren. Drinks minstens 1,5 liter water per dag.

Stress

Stress kan ervoor zorgen dat je darmflora behoorlijk verstoord word. Het is wel gemakkelijker gezegd dan gedaan, want in ons dagsdagelijks leven worden we vaak geconfronteerd met zaken die stress opleveren. En niet enkel op het werk, ook vaak thuis.Er zijn tal van manieren om onze stress te verminderen , de ene al effectiever dan de ander. Welke methode gebruiken jullie hiervoor?

Suikers

Let vooral op met het gebruik van je suikers. Schimmels en bacteriën in je darmen, voeden zich hiermee, waardoor het enkel nadeliger is voor je balans. Als je bekijkt nemen we dagelijks een grote hoeveelheid toegevoegde suikers op via koekjes, brood, ijs en alle andere producten met suikers in. De opdracht bestaat erin, hier zoveel mogelijk op te letten en deze te beperken.

Vezels

Voldoende opname van vezels, helpen ook  mee aan een gezonde darmflora. Deze kan je vinden in allerlei fruit en groenten. Maar vergeet ook zeker niet de peulvruchten. Ze helpen ook tegen hart – en vaatziekten, wat we niet mogen vergeten.

  • Brood : volkoren brood – rogge brood – mueslibrood – volkoren beschuiten – knackebrood – haverzemelen
  • Peulvruchten : kikkererwten – bruine bonen – witte bonen – linzen – kapucijners
    Gedroogde peulvructen moet je lang genoeg koken voordat je ze gaat eten.
  • kruiden en specerijen  : Gember – kaneel – kurkuma – munt – chili – venkel
  • noten : pistachenoten – zonnebloempitten – hazelnoten – macademianoten – pompoenpitten
  • fruit : avocado – ananas – bramen – mango – sinaasappels – peren – dadels
  • groenten : knolselderij – pastinaak – doperwten – snijbonen – pompoen – broccoli – rode kool –
  • zaden : lijnzaad – chiazaad – sesamzaad – maanzaad – zonnebloemzaden

Ikzelf eet graag dagelijks een natuur yoghurt ( wel gesuikerd – maar mijn opname van suikers is toch beperkt )  met een lepeltje zadenmix erin. Voor mij doet dit echt veel goeds voor mijn spijsvertering.

Dit is een mix van 5 soorten granen die je in de Aldi kan kopen voor slechts € 2,29. Het potje bevat lijnzaad – gierstkorrels – maanzaad – zonnebloempitten en geroosterde sesamzaden. Ook koop ik een mix van zaden in Delhaize. Maar die heb ik nu niet meer in huis.

Welke tips gebruiken jullie ? Krijgen jullie genoeg vezels binnen? Alle tips of opmerkingen kan je nalaten in de comments !

 

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *