Klei word al eeuwenlang gebruikt om ons lichaam en onze huid te ontgiften. Er zijn veel soorten klei zoals de rose – groene – bruine – witte – gele klei, maar de groene heeft het sterkst en zuiverende resultaat. Ik gebruik graag eens een klei maskertje, zo 1x in de week is ideaal. Natuurlijk kan je kleimaskers al klaar voor gebruik, bijna overal kopen. Maar ik vind het toch leuker om ze zelf te maken. Soms koop ik ze al klaar voor gebruik in de winkel. Ik haal gewoon een potje zuivere klei poeder in de biowinkel en voeg dan naar keuze ingrediënten toe. Ik werk vooral met melk en tea tree , dit zijn mijn eigen voorkeuren. Je kan natuurlijk zelf je favoriete essentiële olie toevoegen, er is een groot aanbod hierin. Jojoba , amandel of bergamot olie zijn ook leuk om toe te voegen. Als je een masker met klei maakt gebruik dan altijd gezuiverd kraanwater of flessen water. Er mag natuurlijk niet teveel kalk of andere vuiligheden in het water zitten, om een optimale werking van de klei te garanderen.
Groene klei komt voornamelijk uit de Montmorillon streek uit Frankrijk. Het word gewonnen uit de Vulkanen. Vandaar dat je deze naam ook vaak zal zien terugkeren als je iets leest over groene klei.
Klei bevat veel mineralen en vitamines. Het is super zuiverend,ontgiftend, helend en heeft een neutrale ph-waarde. Je kan klei ook innemen met een beetje water als je een inwendige reiniging wenst. Maar ikzelf doet dit niet. Hiervoor zijn er andere middeltjes genoeg die net iets aangenamer zijn.
Dit heb je nodig
– een proper tasje – potje – glaasje uit glas of plastiek, nooit uit metaal. Metaal kan bindingen aangaan met de klei en dat wil je dus niet. Om te roeren gebruik ook een houten lepeltje of plastieken.
– melk of indien je wenst kan je ook gezuiverd water nemen
– groene klei
– essentiële olie naar keuze : ik gebruik tea tree – mijn absolute favoriet onder de essentiële oliën
Zo ga je te werk
Plaats een beetje kleipoeder in je potje – giet vervolgens melk erover – zorg dat je dit geleidelijk aan doet om te voorkomen dat het te slap word. Eenmaal je een vastere textuur hebt, voeg je enkele druppels tea trea olie aan toe.
Dan leg je een mooie laag op je gezicht – zorg dat deze niet te fijn is. Dan moet je gewoon een 20 tal minuutjes wachten tot de klei opgedroogd is. Ondertussen kan je vanalles doen zoals tv kijken, opruimen of zelf op de computer werken. De klei is volledig droog als die van kleur veranderd en je gezicht strak aanvoelt. Normaal heb je een licht groene kleur als je het aanbrengt en veranderd naar donker groen eenmaal het opdroogt.
Afspoelen met lauw water . Nadien zeker een hydraterende crème gebruiken. Klei absorbeert natuurlijk de vuile stoffen en talg van je gezicht maar het ontneemt ook vocht . Dus nadien moet je zorgen dat je gezicht gehydrateerd is. Normaal kan het zijn dat je gezicht wat rood aanvoelt – maar dit is maar tijdelijk. Het gevoel dat je na het maskertje hebt is heerlijk fris en zacht. Ik hou gewoon van dit zalig maskertje.
Ik haal mijn groene klei in de lokale biowinkel en betaal voor 300 gram een € 5,50 wat ik niet kostelijk vind, aangezien je hier lang mee doet. Maar je kan deze natuurlijk ook online aanschaffen.
Wat zijn jullie ervaringen met klei? Maak je zelf ook klei maskers ? Of koop je deze liever klaargemaakt aan? Hoe vaak gebruik je deze ? Laat het even weten in de comment !
Oeh dit klinkt echt goed, ga ik zeker een keer uitproberen!
Welke klei gebruik jij graag Ilona? Is het ook de groene?